Airco in de Babykamer

Wordt het snel te warm in de babykamer? Een airco biedt uitkomst.

Maar wat voor airco is goed en hoe ga je om met de koude lucht? Je leest het hieronder.

Vergelijk airco offertes
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Welke airco past er in een babykamer?

Er zijn verschillende soorten airco’s die geschikt zijn voor in een babykamer.

Split aircosysteem

Een split systeem is een vaste airco met een binnenunit(s) en buitenunit. Je moet dus ruimte buiten hebben voor de buitenunit. Hier lees je meer over airco buitenunits.

Single-split: Dit is een split variant met één binnenunit en één buitenunit. Met een single-split airco kun je kamer koelen (en verwamen), alleen de babykamer bijvoorbeeld.

Multi-split: Een multi-split bestaat uit twee of meerdere binnenunits en één buitenunit. Hiermee kun je dus meerdere binnenunits plaatsen. Bijvoorbeeld één in de woonkamer, één in de slaapkamer en één in de babykamer.

Split-airco in de babykamer

Monoblock airco

Een monoblock airco is een airco zonder buitenunit. Als er geen ruimte is voor een buitenunit dan kan een airco zonder buitenunit uitkomst bieden. In plaats van een buitenunit komen er twee luchtkanalen in de gevel.

Het nadeel van een monoblock airco is dat je er maar één airco op kan aansluiten. Dus er is geen multi-splitsysteem mogelijk. Daarnaast moet de monoblock unit direct op de luchtkanalen worden aangesloten waardoor de airco altijd tegen een binnenmuur dat tegen de gevel zit moet hangen. Hier moet je plaats voor hebben op de babykamer.

Interesse in een vaste split of monoblock airco? Vraag advies aan airconditioning specialisten. Vraag hier gratis airco offertes aan.

Fluisterstille airco

Het is in de babykamer fijn als de airco niet te veel geluid produceert. Gelukkig hoeft een airco niet constant op de toppen van zijn kunnen te draaien, waardoor het geluid relatief meevalt.

 • Een vaste airco binnenunit op een normale stand produceert ongeveer 25 dB.

Helaas produceren mobiele airco’s een stukje meer geluid. Op een normale stand gaan die al richting de 40 dB.

Om de baby minder hinder van het geluid te laten hebben, kun je het beste een airco een half uur voor het slapen op een hogere stand zetten. Als je baby eenmaal gaat liggen kun je de airco op een lagere stand zetten om de kamer op temperatuur te houden.

Luchtzuivering optie

Verschillende A-merken van vaste airco’s zoals Daikin (met de Flash Streamer), LG en Panasonic (met de nanoe™ X technologie) hebben een luchtzuiveringsfunctie.

Hiermee worden stofjes uit de lucht gefilterd, waardoor je een schonere lucht krijgt in de babykamer.

Airco als bijverwarming

Een airco staat vooral bekend als koeler, maar het kan meer. Een vaste airco kan ook vaak verwarmen. Als ‘s winters de babykamer moeilijk warm te krijgen is, dan kan een airco prima bijverwarmen.

Als de babykamer minder goed is geïsoleerd komt er ‘s zomers sneller warmte binnen en ‘s winters kou. Een airco die zowel verwarmd als koelt, wordt dan een interessante investering.

Interesse in een airco die verwarmd en koelt? Vraag hier gratis offertes aan bij airconditioning specialisten.

Mobiele airco

Een mobiele airco voor de babykamer kan een goede optie zijn. Als je alleen op de allerwarmste dagen van het jaar een airco nodig hebt, is een mobiele airco wellicht interessant.

Waardoor is een mobiele airco interessant voor de babykamer?

 • Voor enkele honderden euro’s heb je al een goede mobiele airco.
 • Je kunt het makkelijk verplaatsen. Dus een paar uur in de babykamer neerzetten voor het slapengaan om het daarna te verrijden naar bijvoorbeeld de slaapkamer.

Waarom kan een mobiele airco minder interessant zijn voor de babykamer?

 • Maakt meer lawaai dan een vaste split of monoblock airco.
 • Minder energiezuinig bij langer gebruik.
 • Je moet een slang uit het raam hangen om het vocht af te drijven. Via het raam komt juist de warmte binnen, waardoor een mobiele airco minder effectief is.

Interesse in een mobiele airco voor de babykamer? Hieronder enkele mobiele airco met goede beoordelingen in verschillende prijsklassen:

Airco op de overloop

De babykamer kun je ook indirect koelen. Als je een airco bijvoorbeeld op de overloop hangt, kun je meerdere kamers verkoelen. Zet de deuren van de verschillende kamers open om de koele luchtstroom toe te laten.

Het is vaak niet zo effectief als een airco in de kamer, maar het helpt wel.

Doordat de koude lucht niet direct in de babykamer (of babybedje) blaast kun je de airco ook tijdens het slapen aan laten staan.

Hoe ga ik met een airco om in een babykamer?

Hoe kun je het beste de babykamer koelen zonder dat de baby er last van heeft.

 • Werking: Is de kamer erg warm? Zet dan de airco een uur of een half uur voordat je baby naar bedje gaat op een hogere stand. Als je baby eenmaal gaat liggen, kun je de airco uitdoen of op een lager pitje zetten. Zo heeft de baby geen last van te koude luchtstromen.
 • Filters: In de airco zitten filters. Deze vangen het stof op in de kamer. Om een zuivere lucht te houden is het belangrijk dat je regelmatig de filter schoon te maken.
  Het is ook belangrijk om het raam ieder geval een half uurtje open te zetten om te luchten. Dit kan het beste ‘s ochtends vroeg, wanneer de temperatuur het laagst is buiten.

Wat is de ideale temperatuur voor een babykamer?

De babykamer op de juiste temperatuur is belangrijk. Met een juiste temperatuur voelt een mens en dus ook een baby zich prettiger.

 • De eerste weken is een gemiddelde kamertemperatuur van 20°C het meest prettig voor een baby.
 • Daarna is een temperatuur aan te raden tussen de 17°C en 19 °C om in te slapen.

Het is slim om een thermometer neer te zetten in de babykamer. Naast de juiste temperatuur is de juiste luchtvochtigheid in de kamer ook belangrijk. Dit moet tussen de 40% en 60% liggen.

Met een hygrometer kun je de luchtvochtigheid en de temperatuur meten. De meeste airco’s hebben een instelling om de luchtvochtigheid in huis in balans te houden. De airco unit onttrekt het overtollige vocht uit de babykamer, maar zorgt ook dat de lucht niet te droog wordt.

De Ease Electronicz hygrometer is een betaalbare hygrometer (met temperatuurmeter).

Beste temperaturen voor in de babykamer

Extra tips om je babykamer koel te houden

Naast een airco kun je nog andere maatregelen treffen om een aangename temperatuur in de babykamer te krijgen.

Hieronder enkele suggesties.

Raamfolie: Verduisterende raamfolie helpt vaak ook om de warmte enigszins buiten te houden. Daarnaast wordt het wat donkerder in de babykamer, wat de kans dat de baby langer doorslaapt vergroot.

Ramen en gordijnen dicht: Zorg dat je de ramen en gordijnen dicht doet. Zo kan de warmte van de zon minder goed de babykamer binnendringen. Doet dit al ‘s ochtends vroeg voordat de eerste zonnestralen de kamer gaan opwarmen. Het sluiten van ramen en gordijnen helpt een beetje, uiteraard koelt het niet zo goed als een airco.

Om een beetje te koelen moet je ‘s avonds het raam juist op een kiertje zetten. Zorg voor een hor om muggen te voorkomen.

Haal de knuffels weg: Het beste kun je alleen de favoriete knuffel in bed leggen als het warm is. Hoe meer knuffels hoe warmer het wordt in bed.

Vraag hier gratis offertes bij airconditioning specialisten

Interesse in een vaste airco in de babykamer? Vraag hieronder gratis + vrijblijvend airco offertes aan.

Vergelijkbare berichten