Wat is de Kostprijs van Rolluiken? (3 Types + 4 Materialen)
Rolluiken heb je in vele soorten en maten. Zo zijn ze verkrijgbaar in verschillende kleuren en materialen. Ook als het gaat om de bedieningsmogelijkheden zijn er meerdere varianten mogelijk.
Hieronder vind je meer informatie over de kosten en de verschillende soorten rolluiken.
Inhoudsopgave
Wat kosten rolluiken?
Ben je benieuwd naar de kosten? Bekijk dan het overzicht hieronder.
Wil je meer weten over de verschillende soorten, materialen en bedieningen ga dan door naar het kopje ‘Rolluiksystemen‘.
Let op! Dit de onderstaande kosten zijn gemiddelden en slechts ter indicatie. Voor een exacte prijsopgave voor jouw huis is het sterk aan te raden om een rolluiken specialist in te schakelen.
De rolluik specialist krijgt zo een goed beeld wat het kost om bij jouw thuis rolluiken te monteren. Vraag hier gratis rolluik offertes aan.
De gemiddelde prijzen zijn voor de rolluiksystemen zelf. Deze zijn inclusief, maar exclusief montage.
Wat kost het monteren van een rolluik?
Eén rolluik monteren kost gemiddeld €180. Deze prijs gaat wel omlaag naar mate je meer rolluiken laat monteren.
Voor het inmeten moet je rekening houden met gemiddeld €20 per rolluik. Ook deze prijs wordt iets lager, des te meer rolluiken je laat aanbrengen.
Extra opties
Je kunt naast de bediening en het materiaal ook nog uit andere extra’s kiezen. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Welke opties heb je bij rolluiken?‘.
De kosten hieronder zijn inclusief btw, montagekosten en het materiaal zelf.
Welke rolluiksystemen bestaan er?
Je hebt drie verschillende rolluiksystemen. In de basis werken alle drie de rolluiken hetzelfde.
Rolluiken bestaan uit:
- Lamellen;
- Motor (bij elektrische bediening) of handbediende mechanische;
- Een oprolkast;
- Rails (geleiders) waarlangs de lamellen op en neer gaan.
Opbouwrolluik
Bij dit rolluiksysteem zit de rolluik geïntegreerd in het raam zelf. Het is zowel bij nieuwbouw als bij een bestaande woning te monteren.
Bron foto: vandamzonweringen.nl
Inbouwrolluik
De inbouwrolluik worden vooral gemonteerd bij nieuwbouwhuizen. Bij grote gevelrenovaties aan de gevel zijn inbouwrolluiken ook een optie.
De kast waar de lamellen in opgerold worden zit achter de stenen. Het systeem zit helemaal geïntegreerd in de gevel vlak boven het kozijn of deur.
Als de lamellen zijn opgerold is dit rolluiksysteem ‘onzichtbaar’.
Bron foto: db-projects.be
Voorzetrolluik
Een voorzetrolluik wordt voor het raam gemonteerd op de gevel of frame. Dit rolluiksysteem is zeer geschikt voor een bestaand huis.
Je hebt wel het voordeel van rolluiken, maar je hoeft niet je ramen te vernieuwen of je gevel te verbouwen.
Bron foto: boeding.com
Uit welke rolluik materialen kun je kiezen?
Rolluiken zijn verkrijgbaar in verschillende materiaalsoorten:
PVC rolluiken
Wanneer een rolluik niet te zwaar moet zijn en vooral ten doel heeft om fel zonlicht tegen te houden dan is een PVC rolluik een geschikte – en bovendien voordelige – keuze.
In tegenstelling tot aluminium rolluiken worden de PVC lamellen niet opgevuld met schuim. Een luchtlaag in de lamellen zorgt voor de isolerende werking van PVC rolluiken.
PVC rolluiken zijn te koop in vele kleuren.
Ook kun je kiezen voor een bepaald profiel, bijvoorbeeld een houtgroef of een houtprint in de lamellen van het rolluik. Dit zorgt voor een natuurlijke uitstraling.
Bron foto: ploegkozijnen.nl
Aluminium rolluiken
Rolluiken van aluminium zijn zeer stevig. Het fijne van aluminium is dat het een duurzaam materiaal is dat toch licht is in gewicht. Aluminium rolluiken worden vaak gebruikt als het gaat om het weren van inbraken.
Aluminium rolluiken zijn leverbaar in vele kleuren. Houd er wel rekening mee dat wanneer je kiest voor een kleur die niet standaard is, je hiervoor meer moet betalen.
Bron foto: sunshine-zonwering.nl
Stalen rolluiken
Een stalen rolluik is een zeer geschikte keuze als het gaat om inbraakbeveiliging. Niet voor niets zie je stalen rolluiken dan ook veel bij winkelpanden en bedrijfspanden.
Een ander voordeel van stalen rolluiken is dat ze brandwerend zijn. Veel verzekeraars stimuleren de aanschaf van stalen rolluiken door bijvoorbeeld een korting op de verzekeringspremie te geven.
Bron foto: oprolletjes.nl
Houten rolluiken
Wanneer je woont in een wat ouder huis of in een huis met een meer klassieke stijl, dan zal een rolluik van aluminium of PVC hier niet altijd goed bij passen. Je kunt in dit geval ook kiezen voor houten rolluiken die de stijl van de woning verder benadrukken.
Een rolluik van hout werkt even goed als een rolluik van aluminium of PVC als het gaat om zonwering en geluidwering. Wel vergen houten rolluiken meer onderhoud.
Bron foto: madebymalou.nl
Wat zijn de bedieningsmogelijkheden voor rolluiken?
Ook als het gaat om de wijze van bediening van de rolluiken zijn er meerdere mogelijkheden.
- Handmatige bediening;
- Elektrische bediening (knop, afstandsbediening of app)
Handmatig bedienbare rolluiken
Deze rolluiken zijn het meest voordelig in aanschaf.
Handmatige rolluiken zijn in drie varianten verkrijgbaar:
- Bandopwinder;
- Koordopwinder;
- Slingerstang.
Hoe werken deze handmatige rolluiken?
- De bandopwinder, koordopwinder werken volgens hetzelfde principe.
Door de band of het koord naar beneden te trekken gaat het rolluik omhoog. - De slingerstang of zwengel moet in een bepaalde richting worden gedraaid om het rolluik omhoog of omlaag te laten gaan.
Elektrische rolluiken
Dan zijn er nog de elektrisch bedienbare rolluiken. Doordat deze voorzien zijn van een buismotor zijn deze wel wat duurder in aanschaf dan de rolluiken die je handmatig moet bedienen.
Elektrische rolluiken bieden wel meer gebruiksgemak.
Elektrische rolluiken met schakelaar: Hierbij bedien je de elektrische rolluiken met een schakelaar, deze zijn er in drie varianten:
Met draaischakelaar: deze knop druk je handmatig opzij waarna het rolluik omhoog of omlaag gaat.
Met sleutelschakelaar: Door een sleutel om te draaien kun je het rolluik bedienen. Deze sleutel biedt een extra beveiliging.
Met tijdschakelaar: Met een tijdschakelaar stel je de tijden in waarop het rolluik automatisch omhoog of omlaag moet gaan.
Elektrische rolluiken met afstandsbediening: Een elektrisch rolluik dat je met een afstandsbediening kunt bedienen, is een luxere variant. Met de afstandsbediening in je hand kun je op elke gewenste plek in huis de rolluiken bedienen.
Met smartphone / tablet app: Het is ook mogelijk dat je de rolluiken op afstand bedient.
Ben je vergeten om de rolluiken dicht te doen toen je van huis ging, dan kun je dit eenvoudig op afstand regelen via een app op je smartphone.
Welke opties heb je bij rolluiken?
Om het gebruik en de veiligheid te vergemakkelijken en te vergroten zijn er diverse extra’s die je aan de rolluik kunt toevoegen.
Zonnesensor: Dit is een sensor die zorgt dat de rolluik naar beneden gaat als de zon begint te schijnen. Ideaal voor als je op vakantie bent en je wilt het koeler houden in huis.
Bewegingsmelder: Dit is een sensor die zorgt dat de rolluik naar beneden gaat als er iemand te lang voor het raam blijft staan.
Bandvertrager: Heb je een rolluik met handbediening? Door deze toevoeging klappen de lamellen niet in één keer naar beneden.
Anti-optilveer: Deze toevoeging zorgt ervoor dat de rolluiken niet geforceerd opgetild kunnen worden. Inbraakwerend dus.
Wil je ook betaalbare, maar met verschillende extra’s? Vraag gratis offertes aan bij rolluik specialisten.
Wat zijn de voordelen van een rolluik?
Bij rolluiken denk je waarschijnlijk in eerste instantie aan zonwering. Er zijn echter nog meer redenen om rolluiken aan te schaffen.
Rolluiken hebben de volgende functies:
1. Rolluiken zijn zonwerend en verduisterend
Wanneer de zon de hele dag op je ramen schijnt, dan kan het flink warm worden in huis.
De lamellen van rolluiken zitten vol met schuim. Dit zorgt ervoor dat de zon en daarmee de warmte wordt tegengehouden. Bovendien zijn rolluiken verduisterend.
2. Rolluiken werken inbraakvertragend
Woon je in een inbraakgevoelige wijk dan is dit een fijne bijkomstigheid. De aanwezigheid van rolluiken zorgt namelijk wel tot tien minuten vertraging bij een inbraak.
Een woning met gesloten rolluiken is voor inbrekers al een stuk minder interessant. Bovendien kunnen ze niet binnenkijken in de woning.
3. Rolluiken zijn geluidswerend
Door het schuim in de lamellen zijn de rolluiken ook geluidswerend. Is het vrij luidruchtig in jouw buurt, dan kunnen rolluiken dus ook een uitkomst zijn. Omgekeerd geldt, dat wanneer je zelf de muziek wat harder hebt aanstaan, je buurt hier ook weinig tot geen last van heeft.
4. Rolluiken zijn isolerend
Het schuim in de lamellen zorgt voor minder warmteverlies. Dit is vooral fijn in de winterperiode.
Bovendien zal het een gunstig effect hebben op de energierekening.
Offertes aanvragen bij rolluik specialisten
Benieuwd wat een rolluik voor jouw huis kost? Vraag hieronder bij meerdere rolluik specialisten offertes aan om te vergelijken. Vrijblijvend en gratis.