Airco in de Badkamer
Wordt het snel warm of koud in je badkamer? Dan kan een airco wellicht uitkomst bieden. Wat er allemaal mogelijk is lees je hieronder.
Inhoudsopgave
Kan een airco in de badkamer?
Ja, het is mogelijk om een airco te plaatsen in de badkamer. Zo kun je de badkamer verwarmen in de koude maanden en koelen in de warme maanden.
Er zitten wel mitsen en maren aan.
1. Afstand tot het natte gedeelte
Een binnenunit van een airco moet ver genoeg van de douchecabine of bad hangen om het veilig te laten werken. Hoe ver dit is hangt samen met de IP-waarde van de binnenunit van de airco.
Veel airco’s hebben een IP waarde van 0. Dit betekent zover mogelijk van het natte gedeelte gehangen wordt. De badkamer moet dus groot genoeg zijn om een airco veilig te laten werken.
Laat een airco specialist langskomen om te beoordelen of een airco mogelijk is en welke modellen geschikt zijn. Vraag hier gratis offertes aan.
2. Goed werkend ventilatiesysteem
Om te zorgen dat de airco niet te veel waterdamp hoeft te verwerken is het belangrijk dat het ventilatiesysteem goed functioneert. Veel airco’s hebben een ontvochtingsstand, maar in de badkamer kan er erg veel vocht zijn dat de unit extra hard moet werken, wat de levensduur kan verkorten.
Wat voor soort airco kan in een badkamer?
Je kunt verschillende airco’s onder voorwaarden in de badkamer hangen. Hieronder de meest voorkomende soorten.
1. Split airco
Een split airco bestaat uit binnenunit(s) en een buitenunit. Dit type airco is het meest effectief en energiezuinig. Er zijn twee varianten.
Single-split airco
Dit type airco bestaat uit één binnenunit en één buitenunit. Je kunt hiermee maar één ruimte of verdieping (bij genoeg) vermogen koelen.
Multi-split airco
Bij een multi-split airco heb je twee, drie of meerdere binnenunits op één buitenunit. Zo kun je één unit in de badkamer hangen en de andere in bijvoorbeeld de woonkamer en slaapkamers.
2. Monoblock
Een monoblock airco is een apparaat dat niet met een buitenunit werkt maar met luchtkanalen. Een monoblock airco moet tegen een buitenmuur worden gehangen voor de aansluiting op de kanalen.
Hierdoor is de keuze waar de monoblock komt te hangen gelimiteerd en maakt het erg lastig voor in de badkamer.
Vraag aan de airconditioning specialist wat voor soort airco er bij jouw situatie en huis past. Vraag hier gratis airco offertes aan.
Mobiele airco
Een mobiele airco kan uitkomst bieden in de badkamer. Je kunt de mobiele airco voordat je gaat douchen of badderen in de badkamer aanzetten. Als je de badkamer echt gaat gebruiken zet je de mobiele airco in een andere ruimte (omdat je de mobiele airco niet in een te vochtige ruimte moet zetten).
De meeste mobiele airco’s hebben een slang die je naar buiten moet hangen, dus je moet wel een raampje in je badkamer hebben.
Hieronder enkele voorbeelden van goed beoordeelde mobiele airco’s.
- De’Longhi Pinguino PAC EX120 Silent
- MOA Mobiele Airco
- CHiQ 9000BTU Portable air conditioner
- Green Pro® – Mobiele Airco
Verschillende airco modellen
Naast het soort airco zijn er ook verschillende modellen airco’s die in een bestaande badkamer geïnstalleerd kunnen worden.
Wandmodel
Dit is het meest voorkomende model. Een wandmodel hangt vaak aan de bovenkant van de muur net onder het plafond.
Vloermodel
Een vloermodel airco hangt dicht bij de grond, vaak ter hoogte van een radiator.
Andere functies op de airco
Naast het koelen en verwarmen zitten er nog andere functies op een airco die interessant zijn voor in de badkamer.
1. Ontvochtigen
De badkamer is een vochtige ruimte. Om zoveel mogelijk vocht af te drijven kun je de ventilatie op een hoge stand zetten of een raampje open doen. Maar met de ontvochtiger in de airco unit kun je het vocht nog sneller afvoeren. Hoe minder vocht er in de ruimte zit hoe minder kans op schimmel.
Als de airco veel vocht moet verwerken kan dit wel zorgen dat de airco extra hard moet werken waardoor het sneller slijt.
Je kunt het beste eerst het ventilatiesysteem laten werken om het overtollige vocht door de airco te laten verwerken.
2. Ventileren
Het ontvochtigen zorgt voor snel een droge badkamer. Maar met een ventilatiefunctie kun je ook zorgen voor een gevoel van frisse lucht in de badkamer. Met de ventilatie van de airco ondersteun je het algemene ventilatiesysteem in van de badkamer.
Is een airco in de badkamer wel echt een goed idee?
Dat een airco in de badkamer mogelijk is betekent nog niet dat het nodig is. Een airco is een heel fijn apparaat dat snel koelt en verwarmt, maar wellicht wellicht wel in andere ruimtes in huis.
Enkele redenen om de airco op een andere plek(ken) in huis te hangen:
- Je verblijft vaak niet lang in een badkamer. Een korte periode in warme of wat koelere ruimte is dan minder erg.
- Er zitten vaak kleine of geen raampjes in de badkamer, waardoor de warmte of kou van buiten minder snel de badkamer binnendringt.
- Een nadeel is dat een airco binnenunit extra ruimte in beslag neemt, in vaak al een kleine badkamer.
Het is vaak slimmer om een airco op een andere plek, eventueel dichtbij de badkamer te hangen. Door de badkamerdeur overdag op te zetten kun je wat meepikken van de koele (of warme) aircolucht.
Laat een specialist je wensen horen en de situatie zien voor het juiste advies. Vraag hier vrijblijvend en gratis airco offertes aan.
Airco op de overloop of slaapkamers
Is een airco in de badkamer niet mogelijk, dan kan indirecte koeling en warmte van de airco ook nog werken.
Als je een niet al te grote verdieping hebt, kan een airco op de overloop uitkomst bieden. Zo kun je indirect de badkamer en slaapkamers koelen en verwarmen.
Om dit voor elkaar te krijgen moet de airco binnenunit wel krachtig genoeg zijn. Over de juiste wattage van de airco lees je hieronder meer.
Hoeveel vermogen heb ik nodig?
Als je een idee hebt wat voor type airco je wilt, is het belangrijk om te kijken hoeveel vermogen (Watt) je nodig hebt om je badkamer of verdieping op een aangename temperatuur te krijgen.
De onderstaande formule is niet alleen geschikt voor de badkamer, je kunt er ook de juiste vermogen berekenen voor bijvoorbeeld de overloop, slaapkamer of woonkamer. Als je maar de maten weet. Je kunt op deze pagina een calculator vinden om de juiste airco vermogen te berekenen.
De formule is als volgt:
- Isolatiegraad x m³ = vermogen in Watt
Isolatiegraad: Dit geeft aan hoe goed een ruimte is geïsoleerd. Er zijn drie niveaus:
- Graad 50: Hierbij is de ruimte of huis slecht geïsoleerd.
- Graad 40: Hierbij is het gemiddeld goed geïsoleerd
- Graad 30: Hierbij is het zeer goed geïsoleerd.
M³: Dit is de kubieke meter van de ruimte. Dus de lengte x breedte x hoogte van de badkamer (of andere ruimte).
Een gemiddelde badkamer heeft een kubieke meter van 13. Bijvoorbeeld 2,5 meter x 2,5 x 2 meter.
Als je in een gemiddeld geïsoleerde huis woont, kom je op de volgende vermogen uit:
- 40 x 14 m³ = 560 Watt = 0,5 (/1000) kW
Dus je hebt een heel klein vermogen nodig van maar 0,5 kW om de badkamer te koelen en verwarmen. De meeste binnenunits komen overigens niet met een lager vermogen dan 1,5 kW.
Vraag gratis offertes aan voor airco’s
Interesse in een airco in de badkamer of andere ruimte? Vraag hieronder gratis offertes aan bij airconditioning specialisten. Geheel vrijblijvend.