Buitenunit Airco: Prijzen + Wegwerken

Kies je voor een split airco dan heb je te maken met een buitenunit. Deze wordt buitenshuis op de gevel, op het balkon, in de tuin of het platte dak geplaatst.

Wat is nu eigenlijk de functie van een buitenunit? En waar kan deze het beste geplaatst worden voor een optimale werking van je airco? Daarover lees je hieronder meer.

Vergelijk airco offertes
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is een buitenunit van een airco?

De buitenunit zorgt dat de warme lucht in huis de buitenlucht in verdwijnt, zodat het binnen in huis koeler wordt.

Als de airco de mogelijkheid heeft om te verwarmen draait het systeem zich om. Hierbij onttrekt de buitenunit de warmte uit de buitenlucht en wordt de warme lucht in huis geblazen.

Hoe werkt de buitenunit van een airco?

 1. Het systeem werkt op basis van koudemiddel dat rondgepompt wordt door de leidingen tussen de binnen- en buitenunit.
 2. De binnenunit van een airconditioning dient vooral om de warme lucht aan te zuigen en de koele lucht in de kamer te blazen.
 3. Een compressor zorgt ervoor dat de warme lucht naar de condensor in de buitenunit wordt afgevoerd. Daar condenseert het gas vervolgens door het contact met de buitenlucht en wordt de warmte afgegeven aan de buitenlucht.
 4. Op die manier wordt het gas weer koudemiddel en kan het opnieuw naar de binnenunit stromen.

Wat is een airco buitenunit?

Wat zijn de prijzen voor een airco buitenunit gemiddeld?

Hieronder zie je de gemiddelde prijzen voor een buitenunit. Deze kosten inclusief 21% btw en de buitenunit, maar exclusief montage en de binnenunits.

Over de kosten (inclusief montage) van een complete aircosysteem lees je hier meer.

Soort buitenunit Prijs buitenunit
(excl. binnenunit)
Buitenunit
(2.5 kW)
€1.100
Buitenunit
(5 kW)
€1.600
Buitenunit
(7 kW)
€1.900

Welke type airco’s hebben een buitenunit?

Buitenunits tref je aan bij split airco’s. Verschillende merken verkopen split-airco’s. Zoals Daikin, Mitsubishi en Panasonic.

Deze split airco’s zijn weer onder te verdelen in de volgende soorten:

Single-split airco: Deze airco bestaat uit één buitenunit en één binnenunit. Met een single-split kun je dus slechts één ruimte koelen, bijvoorbeeld de woonkamer of de slaapkamer.

Multi-split airco: De multi-split airco bestaat uit één buitenunit en twee of meerdere binnenunits. Dus 4, 5, 6 of 7 binnenunits is ook mogelijk om verschillende ruimtes in huis te koelen.

Vraag advies aan een airconditioning specialist over welk type airco er bij jouw situatie past. Vraag hier gratis airco offertes aan.

Waar de airco buitenunit plaatsen?

Er zijn meerdere plaatsen waar je de buitenunit kunt installeren en wegwerken bij je bestaande of nieuwbouwwoning: aan de muur, op het dak of in de tuin.

Houd hierbij wel rekening met het volgende:

 • Het is belangrijk dat de buitenunit genoeg de ruimte krijgt om voldoende warme lucht weg te blazen. De airco moet dus vrij staan en er moeten geen obstakels in de buurt zijn die de afvoer van warme lucht en de instroom van buitenlucht belemmeren.
 • De buitenunit kan beter niet in de nabijheid van bomen of struiken geplaatst worden. Takken en bladeren kunnen de filters verstoppen waardoor de werking van je airco sterk zal afnemen.
 • Het wordt aangeraden om de buitenunit op een schaduwrijke plaats te installeren. Als de unit zich in de volle zon bevindt dan zal de buitenunit meer energie verbruiken. Hierdoor duurt het langer om binnenin de gewenste temperatuur te bereiken. Door de buitenunit in de schaduw te plaatsen, verleng je de levensduur van de aircosysteem.
 • Houd ook rekening met je buren door de buitenunit op voldoende afstand te plaatsen. De ene buitenunit maakt meer lawaai dan de andere, maar je wilt uiteraard niet dat je buren geluidsoverlast ervaren van de buitenunit.

Waar hang of plaats je de unit?

Naast dat de buitenunit het beste in de schaduw komt te staan en het ruimte genoeg ruimte moet hebben om de warme lucht kwijt te raken, moet je ook nadenken waar de unit komt te hangen of staan.

Je kunt een buitenunit:

 • Hangen aan de gevel;
 • Op een plat dak zetten;
 • Of op de grond in de achter- of voortuin.

Vraag aan de airconditioning specialist wat de beste plek is voor de buitenunit. Zowel over het functioneren en de regelgeving. Vraag hier gratis airco offertes aan.

Kun je een buitenunit airco binnen plaatsen?

Bij voorkeur niet. Zoals je onder het vorige kopje ‘Waar de airco buitenunit plaatsen?’ kunt lezen moet de buitenunit genoeg ruimte en frisse lucht hebben om goed te functioneren. Als je de buitenunit bijvoorbeeld in de schuur, garage of kelder plaatst is er te weinig natuurlijke ventilatie om de warmte af te voeren.

Wil je de buitenunit binnen plaatsen omdat je het aangezicht niet mooi vindt? Dan kun je een soort ombouw om het apparaat plaatsen. Zo kun je unit niet zien, wordt ook het geluid gedempt en kan de airco optimaal presteren.

Over omkastingen lees je meer onder het kopje ‘Omkasting om geluid van de buitenunit te dempen‘.

Hoe groot is een buitenunit gemiddeld?

Gemiddeld genomen zijn de afmetingen van een buitenunit ( Lengte x Breedte x Hoogte ): 80 x 30 x 60 cm.

Dit is een gemiddelde, er zijn modellen die groter of kleiner zijn.

Hoeveel airco’s kunnen er op één buitenunit worden aangesloten?

Op een multi-split airco kunnen meerdere binnenunits worden aangesloten, afhankelijk van hoeveel kamers je in je huis wilt koelen. Een multi-split airco is erg geschikt voor woningen waar veel (kleine) ruimtes gekoeld moeten worden. Hierbij kun je ook kiezen voor een verwarmingsfunctie.

Op 1 buitenunit kunnen tot wel 8 binnenunits worden aangesloten. Het is wel afhankelijk van welk soort en merk je hierbij kiest.

Hoeveel binnenunits op 1 buitenunit?

Omkasting om geluid van de buitenunit te dempen

Maakt de buitenunit van je airco best nog wat lawaai? Of vind je de buitenunit niet aantrekkelijk en wil je de unit wegwerken?

Beide zaken kun je oplossen door te kiezen voor een omkasting om te buitenunit te camoufleren. Dit is een soort hoes en is in vele kleuren te koop.

Je kunt hierbij kiezen voor een omkasting op maat, waarbij de maten van de buitenunit passen in de binnenafmeting van de omkasting.

Door je buitenunit te voorzien van een omkasting kun je het geluid met meer dan driekwart reduceren. Ook is de unit netjes weggewerkt, wat er fraaier uitziet.

Hoe maak je de buitenunit winterklaar?

Voor een goed onderhoud van de buitenunit van je airco is het noodzakelijk dat deze winterklaar wordt gemaakt:

1. Controleer de roosters op de buitenunit regelmatig, zowel voor als achter. Reinig deze indien nodig en let er op dat er geen bladeren of sneeuw de luchttoevoer blokkeren. Zeker na harde wind of hevige sneeuwval is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden.

2. Sneeuw, kan als het bevriest de buitenunit beschadigen. Verwijder sneeuw en ijs dat zich op het dak in de buurt van de buitenunit bevindt.

3. Zorg er ook voor dat er zich geen sneeuw rond de buitenunit ophoopt. Als er veel sneeuw is, kan het nodig zijn om het gebied rond de buitenunit wat grondiger vrij te maken.

4. Bij het smelten van sneeuw en ijs ontstaat er veel condenswater. De gemakkelijkste manier om water uit de buitenunit te behandelen, is door middel van een drainagebak die naar de oppervlaktewater afvoer leidt.

Of zorg voor een andere manier van omleiden om te voorkomen dat er zich ijs onder de buitenunit ophoopt. Door veel ijsvorming kan de buitenunit beschadigd raken.

5. Zorg ervoor dat het water niet wordt afgevoerd naar de funderingen van het huis. Dit kan leiden tot vochtschade. Ook kan het water in de tuin bevriezen waardoor er ijzige plekken ontstaan en je lelijk kunt uitglijden.

Gratis airco offertes aanvragen

Wil je ook graag genieten van een aangenaam koel huis? Verdiep je in de verschillende mogelijkheden en vraag advies aan airconditioning specialisten.

Vraag in één keer bij meerdere airconditioning specialisten offertes aan. De aanvragen zijn gratis en vrijblijvend. De kans is groot dat je zo nog wat kunt besparen door te vergelijken.

Vergelijkbare berichten