Waar Airco Plaatsen? (Beste Plekken)

Zeker wanneer we in ons land te maken hebben met een hittegolf, verlang je naar een koel huis. Is het in huis erg warm dan kan dit je nachtrust behoorlijk ontregelen. Overdag kan de hitte je ook behoorlijk uitputten.

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een airco aan te schaffen. Maar waar kun je zo’n airco nu het beste plaatsen in je huis en welke soorten zijn er allemaal?

Vergelijk airco offertes
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Welke soorten airco’s zijn er?

Er zijn vaste airco’s en mobiele airco’s.

Mobiele airco

Dit type airco kun je verplaatsen. Dus bij een mobiele airco kun je het overdag in de woonkamer zetten en ‘s avonds in de slaapkamer.

Het is een voordelige airco, maar het heeft ook nadelen:

 • Je moet het verplaatsen om het op meerdere plekken koeler te krijgen. Of je moet natuurlijk meerdere mobiele airco’s kopen.
 • Minder koelvermogen dan een vaste airco en kost toch meer energie.
 • Je moet een slang naar buiten leggen via een open deur of raam, waardoor er weer warmte naar binnen komt.

De beste optie is om toch voor een vaste airco te kiezen.

Wil je toch een mobiele airco? Hieronder enkele goed beoordeelde mobiele airco’s:

Vaste monoblock, split en multi-split airconditioning

Je hebt drie soorten vaste airco’s.

Vaste monoblock: Met een vaste monoblock airco (zonder buitenunit) gebeurd en het koelen en het afvoeren van de warmte binnen in één unit. Er zijn wel luchtkanalen nodig om de warmte naar buiten af te voeren, maar er is geen buitenunit.

Single splitunit airco: Met een single splitunit airco heb je één binnenunit (b.v. in de slaapkamer of woonkamer) en één buitenunit.

Multi-split unit: Bij een multi-split airco heb je twee of meerdere binnenunits en één buitenunit. Dan kun je dus de binnenunits verdelen over het huis.

Uitbesteden

Het installeren van een vaste airco kun je het beste overlaten aan een airconditioning specialist. Bij sommige type is het zelfs verplicht om het door een specialist te laten doen.

Omdat er koudemiddel wordt gebruikt in de leiding tussen binnenunit(s) en buitenunit moet de airconditioning specialist een F-gassen certificaat hebben. Dit is wettelijk verplicht. Vraag hier gratis offertes aan voor een vaste airco.

Vaste airco modellen

Vaste airco’s zijn verkrijgbaar in de volgende soorten:

 • Wandairco;
 • Vloerairco;
 • Plafondairco.

Wandairco’s

Een wandairco is het soort airco waar het meest voor gekozen wordt. Voorwaarde is wel dat er een rechte wand in de ruimte is waar deze airco aan bevestigd kan worden.

De wandairco hangt vaak net onder het plafond tegen de muur. De wandairco’s worden steeds slanker waardoor ze minder opvallen.

Een wandairco is de beste keus voor een huis of appartement.

Vloerairco’s

Vloerairco’s zijn snel en gemakkelijk te plaatsen. Ze zorgen voor een aangenaam koel klimaat. Dit type airco wordt zo dicht mogelijk bij de grond geplaatst. Onderaan de vloerairco wordt warme lucht opgenomen om deze bovenaan weer als koele lucht af te geven.

Het prettige van een vloer airco is dat er door de lage plaatsing een aangename luchtstroom ontstaat, zonder dat deze zorgt voor hinder.

Plafondairco’s en cassette airco’s

Plafondairco’s worden aan het plafond gemonteerd. Voorwaarde is wel dat de constructie van het plafond de airco kan dragen. Een standaard plafondairco weegt tussen de 20 en 30 kg.

Dit type airco wordt bijna niet gebruikt in woonhuizen. Plafondairco’s wordt vooral gebruikt in winkels en (bedrijfs)gebouwen.

Waar mag je een airco plaatsen?

Er zijn meerdere plekken in huis waar je een airco kunt plaatsen. Dit hangt er ook van af op welke plek in huis je een aangename koele lucht wenst.

Airco in de slaapkamer

Airco’s worden vaak geplaatst in de slaapkamer. De slaapkamer is ook volgens ons de beste plek om een airco te laten installeren.

Airconditioning in de slaapkamer

Bron foto: airkoopjes.nl

Heel begrijpelijk wanneer je bedenkt dat het merendeel van de Belgen gedurende warme periodes slaapproblemen ervaart. Een goede nachtrust is belangrijk om goed te kunnen functioneren.

Een airco in je slaapkamer zorgt voor een aangename temperatuur van tussen de 16 en 19 ℃. Bovendien heb je in tegenstelling tot een ventilator minder geluidsoverlast met een vaste airco.

Bovendien zijn de airconditioningsystemen (met invertechnologie) van tegenwoordig ook stiller dan voorheen.

Vraag advies aan een airconditioning specialist over de juiste airco voor jou slaapkamer. Vraag hier gratis airco offertes aan.

Airco in de woonkamer

Airco’s worden ook veel geplaatst in de woonkamer. Wel zo prettig om op hete zomerse dagen te kunnen vertoeven in een woonkamer die heerlijk koel is.

Zo houd je het een stuk gemakkelijker uit dan dat je de hele dag in een warme ruimte loopt te zweten.

Airconditioning in de woonkamer

Bron foto: ice-ltd.co.uk

Zolder

Zeker wanneer je bovenste verdieping dienst doet als slaapkamer of als werkruimte is het plaatsen van een airco de moeite waard.

Omdat een zolder de eigenschap hebben dat ze in de zomer erg heet wordt en in de winter erg koud, is het wel belangrijk dat de zolder goed geïsoleerd is.

Wandairco op zolderkamer

Bron foto: bedandbreakfast.nl

Plaatsing van de buitenunit

Het is belangrijk om de buitenunit van de vaste airco op een geschikte plaats te installeren.

 • De buitenunit dient vrij te staan zodat de afvoer van warme lucht.
 • De warme lucht dat uit de ventilator komt van de buitenunit mag niet belemmerd worden.
 • Verder wordt aangeraden om de buitenunit op een schaduwrijke plaats te bevestigen. Zo hoeft de airco minder energie te verbruiken en zal het langer meegaan.

Plaatsing van de binnenunit

Ook de binnenunit moet op een geschikte plaats worden gemonteerd.

 • Zo moet deze niet dichtbij een warmtebron als een kachel of radiator worden geplaatst
 • Ook moet er bij voorkeur geen direct zonlicht op de unit schijnen.

Hoe warmer de airco zelf, hoe meer deze moet werken, hoe meer energie het kost.

Kies daarom voor een plek waar het gemiddeld minder warm wordt om de airco beter te laten presteren.

Vraag offertes aan bij airconditioning specialisten

Wil je graag advies over welke airco bij je huis past en waar deze het beste geplaatst kan worden?

Vraag nú offertes aan bij airconditioning specialisten. 100% gratis en vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten