Knikarmscherm ~ Soorten + Kosten

Ben je op zoek naar een geschikte zonwering voor je huis? Een knikarmscherm is een ideaal zonnescherm dat de warmte van de zon perfect buiten houdt.

Zo heb je geen last meer van die hete zomers, want binnen in je huis blijft het koeler.

Bijkomend voordeel is dat je ook onder het knikarmscherm kunt zitten, zodat je gelijk een fijne schaduwplek in je tuin hebt. Om die reden wordt een knikarmscherm ook wel een terraszonwering genoemd.

Hieronder lees je meer over het kopen van de juiste knikarmscherm voor jou.

Vraag Zonwering Offertes Aan
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is een knikarmscherm?

Een knikarmscherm wordt aan de gevel gemonteerd. Met behulp van twee armen die vooruit knikken wordt het scherm horizontaal uitgerold.

Knikarmschermen hebben een rol waar omheen een doek is gewikkeld. Het geheel zit – inclusief de twee armen – in een cassette.

Knikarmschermen kunnen een uitval (dit is de afstand vanaf de gevel tot het uiteinde van het zonnescherm) tot zo’n 3 meter hebben. Ze zijn tot 10 meter breed verkrijgbaar.

Een knikarmscherm houdt niet alleen de zonnestralen tegen voordat die via de ramen je huis bereiken. Het zorgt er ook voor dat je op een warme dag gewoon op je terras kunt zitten, omdat het scherm groot genoeg is om je terras van voldoende schaduw te voorzien.

Voorbeeld van een knikarmscherm

Bron foto: bestosol.nl

Wat is de prijs van een knikarmscherm?

Hieronder zie je de gemiddelde prijzen voor knikarmschermen. Inclusief 21% btw, maar exclusief montage.

Prijzen
(handbediening,
excl. montage)
Uitval 150 cm Uitval 200 cm Uitval 250 cm
2,5 meter breed €650 €705 €755
3 meter breed €720 €765 €805
4 meter breed €760 €820 €865
5 meter breed €900 €960 €1.050

De gemiddelde prijzen voor het monteren en de optionele kosten vind je in het overzicht hieronder.
Kosten
Montagekosten €200
Elektrisch met afstandsbediening +€200
Zon en wind sensor
(incl. montage)
+€150

Is je interesse in een knikarmscherm gewekt? Vraag hier gratis offertes aan voor buitenzonwering.

Welke soorten knikarmscherm cassettes heb je?

Het grootste verschil tussen de verschillende knikarmschermen wordt bepaald door de cassette. De cassette bepaalt in hoeverre het scherm beschermd is tegen regen en andere weersinvloeden.

Knikarmschermen worden geleverd met de volgende cassettes.

Open knikarmscherm: Dit is de goedkoopste variant. Het biedt namelijk de minste bescherming voor het doek omdat het knikarmscherm onderaan open blijft. Om langer plezier te hebben van je zonnescherm is het beter om voor een wat duurdere soort cassette te kiezen.

Semi knikarm cassette: Deze cassette is deels gesloten. Het wordt ook wel een half gesloten systeem genoemd. De bovenzijde en onderzijde zijn deels gesloten. Het biedt dus een betere bescherming dan die bij een open systeem, maar nog geen complete bescherming.

Knikarm zonnescherm cassette: Dit is de compleet gesloten variant. Bij dit type cassette is het scherm volledig beschermd. In gesloten stand zullen weersinvloeden, vuil en insecten geen invloed hebben.

Dit type is het duurst in aanschaf, maar het zorgt wel voor een langere levensduur van je zonnescherm.

Verlichting in de knikarmscherm kast

Ook heb je bij verschillende kasten de optie om spots of ander soort verlichting te integreren. Zo heb je direct sfeerverlichting op je terras.

Hoe hoog komt een knikarmscherm te hangen?

Als leidraad wordt een hoogte aangehouden van 2,3 meter en een uitklaphoogte van 2 meter. Op 230 centimeter boven de grond komt de cassette te hangen.

De juiste hoogte van een knikarmscherm is vaak net boven de tuindeuren of schuifpui. Vraag advies aan een zonwering specialist over de ideale hoogte en de juiste knikarmscherm.

Soorten zonnescherm doeken

Het doek van een knikarmscherm kan uit verschillende soorten stoffen bestaan. Zo zijn ze leverbaar in…

Acryldoeken: Dit is het soort doek dat het meest gebruikt wordt voor een knikarmscherm. Acryl is goed bestand tegen uv-straling. Ook blijft de kleur lange tijd behouden.

De reden hiervoor is dat het doek niet wordt geverfd, maar het pigment zich in het hart van de acrylvezels bevindt. Zo blijft het doek mooi kleurvast.

Polyester doeken: Polyester is een stof die erg sterk is en gelijkenissen vertoont met acryl. Omdat polyester in zijn pure vorm niet uv-bestendig is, wordt het behandeld met weerbestendige kleurpigmenten.

Katoenen doeken: Katoen werd eerder vroeger gebruikt voor zonneschermdoeken. Katoen heeft echter het nadeel dat het snel verkleurd en snel vies wordt.

Om die reden tref je in het huidige aanbod geen katoenen zonneschermen meer aan.

Bediening van het knikarmscherm

Voor de bediening van een knikarmscherm kun je kiezen uit verschillende mogelijkheden:

Handmatige bediening: Dit is de meest goedkope soort. Door middel van een koordbediening of een slingerstang kun je het scherm op een eenvoudige manier omhoog of omlaag laten gaan.

Elektrische bediening: Deze soort bediening bied je wat meer gebruiksgemak. Je kunt het zonnescherm bedienen met een draaischakelaar of iets luxer, met een afstandsbediening.

Bediening op afstand met je smartphone of tablet: Het is ook mogelijk om simpelweg met je smartphone of je tablet het zonnescherm te bedienen. Zit je op je werk en ben je vergeten het scherm naar beneden te doen? Via je smartphone regel je het alsnog.

Bediening met sensor: Je kunt je zonnescherm automatisch laten reageren op weersveranderingen. Door het aansluiten van een zon- en windmeter regelt het scherm zelf of het naar beneden of omhoog moet.

Dus als de zon gaat schijnen gaat het scherm naar beneden en wanneer er een harde wind waait rolt de zonwering zichzelf weer op. Zo hoef je zelf nergens om te denken.

Knikarmschermen op zonne-energie

Je hebt ook elektrische terraszonwering dat op zonne-energie werkt. In de cassette zit een kleine zonnepaneel die zorgt dat je zonder netstroom je knikarmscherm open en dicht kunt rollen.

Wat zijn de voordelen van een knikarmscherm?

De aanschaf van een knikarmscherm biedt een flink aantal voordelen:

1. Vrije doorloop: Je kan er (in tegenstelling tot bij een uitvalscherm) gewoon onderdoor lopen en onder zitten. Ook ramen en deuren kunnen gewoon geopend worden.

2. Veel schaduw: Doordat het scherm zo goed als horizontaal wordt afgesteld en een uitval tot zo’n 3 meter mogelijk is, geeft het een groot schaduwoppervlakte. Je kan er dus een geheel terras mee in de schaduw zetten.

Schaduw door knikarmscherm

Bron foto: renoco.nl

3. Koel: Binnen in je huis blijft het heerlijk koel.

4. Keuze: Het doek ziet er fraai uit en er is altijd een kleur te krijgen die perfect past bij je huis.

5. Bediening: Meerdere bedieningsmogelijkheden.

6. Ook bij een appartement: Een knikarmscherm kan ook geplaatst worden op een brede gevel maar ook op balkons van appartementen. Hiervoor moet je wel toestemming hebben van de VvE.

Nadelen van een knikarmscherm

Als nadelen van een knikarmscherm zijn er te noemen:

  • Bij oudere woningen of woningen met een meer traditionele uitstraling staat een modern knikarmscherm niet altijd. Bij dergelijke woningen komt een markies vaak beter tot zijn recht.
  • Knikarmschermen zijn kwetsbaar bij harde wind. Ze moeten dan ook zo snel mogelijk worden ingehaald om beschadiging te voorkomen.
  • De doeken kunnen in de loop der tijd vies worden. Om ze langer mooi te houden moeten ze van tijd tot tijd dan ook met zorg gereinigd worden.

Knikarmscherm of uitvalscherm?

Behalve knikarmschermen heb je ook uitvalschermen. Deze twee verschillen in een aantal opzichten duidelijk van elkaar:

  • Uitval: Uitvalschermen vallen min of meer recht naar beneden, terwijl knikarmschermen horizontaal worden uitgeklapt. Knikarmschermen hebben hierdoor een veel grotere uitval.
  • Zitten en schaduw: Onder een knikarmscherm kun je gewoon doorlopen en je kunt eronder zitten. Dit kan bij een uitvalscherm niet. Ook kunnen ramen en deuren niet naar buiten worden opengezet bij een uitvalscherm.

Knikarmscherm aanschaffen? Vraag offertes aan

Ben je van plan om een knikarmscherm aan te schaffen?

Vraag hieronder bij meerdere zonwering specialisten offertes aan, zodat je een goede vergelijking kunt maken. 100% gratis en vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten