Zonwering

Markiezen [Soorten + Kosten]

Markiezen zijn een heel stijlvolle manier om je huis tegen de zon te beschermen. Het is al een heel oude vorm van zonwering die nog steeds erg populair is.

Kies je voor markiezen dan kies je voor decoratieve zonneschermen die als een lijst rondom de ramen hangen. Markiezen vallen wel in de hoogste prijsklasse.

Niet zo gek als je kijkt naar de fraaie aanblik die een woning met markiezen geeft.

Vraag zonwering offertes aan
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd

Wat zijn markiezen?

Markiezen zijn zonneschermen bestaand uit een frame dat opgebouwd is uit vier of meer houten of aluminium u-vormen (ook wel slagen genoemd).
Deze slagen zijn met scharnieren aan elkaar verbonden.

Zowel het frame als de zijkanten van de markies zijn bekleed met doek. Dit maakt dat een markies – in vergelijking met andere zonneschermen – bijzonder effectief is in het tegenhouden van de zon.

Meestal wordt er boven de markies een horizontale plank gemonteerd (de kap) en aan de zijkanten een verticale plank (de zijschotten). Door deze planken blijft de markies in opgetrokken toestand droog en is deze beschermd tegen vuil.

Hoeveel kosten markiezen?

Hieronder zie je de gemiddelde kosten voor de verschillende markiezen. De kosten zijn inclusief btw.

Markiezen (excl. montage, bandbediening)HoutenAluminium
1 meter breed €485 €590
3 meter breed €600 €680
5 meter breed €710 €780

Hieronder vind je de gemiddelde montagekosten en optionele kosten, inclusief btw.
Kosten
Montage €150
Oogwindwerk (slinger) €40
Elektrische bediening (schakelaar) €130
Elektrisch met afstandsbediening €200
Zon- en regensensor
(incl. montage)
€195

Soorten markiezen

Markiezen zijn verkrijgbaar in verschillende varianten.

Het is verstandig om je vooraf goed te laten informeren over welk type markies voor jou woning het meest geschikt is. Vraag hier gratis offertes bij zonweringspecialisten.

Markiezen zijn verkrijgbaar als:

1. Standaard markies

Het standaardmodel wordt het meest gekozen. Hierbij is de uitval gelijk aan de hoogte, dit betekent dat de markies even ver naar beneden gaat als dat hij hoog is. Dit zorgt voor een optimale bescherming tegen de zon.

Dit model wordt gebruikt bij ramen die niet openslaan. Ook is er geen doorloop onder deze markies mogelijk.

2. Klapmodel

Dit model is de oplossing wanneer het nodig is dat je onder de markies door kunt lopen. Vandaar dat je deze variant behalve bij woningen ook veel aantreft bij horecapanden en winkels.

Het mechanisme van deze soort markies klapt verder naar voren, omdat de uitval groter is dan de hoogte van de markies. Ramen en deuren kunnen gewoon worden opengedaan.

3. Petmodel

Deze soort dankt zijn benaming aan zijn petvorm. Dit type markies wordt hoger gemonteerd, zodat ook hier een doorloop mogelijk is. Dit model loopt trapsgewijs omhoog.

Materiaal omkasting van de markies

De omkasting of ombouw van de markies bestaat uit een bovenplank en twee zijborden. Deze kunnen gemaakt zijn van hout, kunststof of aluminium.

Houten omkasting

Kies je voor een houten omkasting dan wordt er gebruik gemaakt van grenen of hardhout.

Hardhout heeft hierbij het voordeel dat het vormvast is en dus niet snel krom zal gaan trekken. Het hout wordt geverfd in een grondlaag gevolgd door de afwerklaag.

Kunststof en aluminium

Het voordeel van kunststof of aluminium is dat het onderhoudsvrij is. Zo hoeft je markies nooit geschuurd en geverfd te worden. Kunststof en aluminium omkastingen zijn in diverse RAL-kleuren leverbaar.

Bedieningsmogelijkheden

Je kunt kiezen voor verschillende manieren om de markiezen te bedienen:

Handmatige bediening: Kies je voor een handbediende markies dan zijn er verschillende methodes mogelijk: door middel van koord en kikker, bediening met een doorvoer katrol voor bediening van binnenuit, een bandopwinder en een staaldraadwindwerk.

Standaard gaan de koorden van de bediening onderlangs.

Bij een bandopwinder en een staaldraadwindwerk lopen de bedieningssoorten boven over de markies, deze zie je dan ook zitten.

Elektrische bediening: Voor meer comfort kun je ook kiezen voor elektrische bediening. Hier betaal je uiteraard wel een meerprijs voor.
Bij elektrische bediening kun je dan weer kiezen uit een wandschakelaar of bediening via een afstandsbediening.

Bediening via een app: Smartphones nemen steeds meer bedieningsfuncties in huis over. Ook een markies is te bedienen via een app op je smartphone of tablet.

Zo kun je de markies gemakkelijk bedienen, zelfs als je niet thuis bent. Het is ook mogelijk om de markiezen te voorzien van sensoren, zodat ze automatisch reageren wanneer het weer verandert.

Zo gaan ze bijvoorbeeld bij harde wind automatisch in.

Voordelen markiezen

Markiezen bieden een hele reeks aan voordelen:

 • Markiezen zijn stijlvol. Ze geven je woning echt een fraaie aanblik.
 • Ze zijn windvast, uv-lichtbestendig en kunnen tegen vocht en schimmels.
 • Het doek is gemaakt van een duurzaam materiaal en is eenvoudig schoon te maken.
 • Afhankelijk van de soort markies die je kiest, is er een vrije doorloop mogelijk. Ook kun je kiezen voor een variant waarbij deuren en ramen gewoon geopend kunnen worden.
 • Ook langs de zijkant biedt een markies een optimale bescherming tegen de zon.
 • Het frame kan worden gemaakt van verschillende materialen: vurenhout of hardhout, kunststof en aluminium.
 • Meerdere bedieningsmogelijkheden mogelijk, zowel voor wat betreft handmatige als elektrische bediening.
 • Voor het doek kan er gekozen worden uit diverse materialen en kleuren.
Vergelijk vrijblijvend zonwering specialisten
100% Vrijblijvend - Vergelijk eenvoudig en snel meerdere specialisten

Nadelen markiezen

Als nadelen van markiezen zijn er te noemen:

 • Kies je voor de gangbare standaardvariant markies dan is er geen vrije doorloop mogelijk en kun je er ook geen ramen en deuren onder openen.
 • Markiezen vragen wel enig onderhoud. Vooral de bovenkant van markiezen vangen veel vuil op, bijvoorbeeld van de dakrand. Ook kunnen water en vuil langer op de bovenkant van markiezen blijven staan, zodat dit deel vies kan worden.
 • Je zult ze in dit geval wel regelmatig schoon moeten maken om te voorkomen dat het vuil er niet meer vanaf wil.
 • Markiezen zijn vrij prijzig. Kies je echter voor duurzame materialen dan kun je er echt ook lang plezier van hebben.

Doek/stof voor markiezen

Voor wat betreft het materiaal van het doek van de markies kun je kiezen uit:

Polyester doek: Polyester heeft de mooie eigenschap dat het heel vormstabiel is. Zeker wanneer het om een wat groter doek gaat, is dit een belangrijke reden om voor polyester te kiezen.

Acryl doek: Acryl heeft weer als voordeel dat het kleurvaster is. Ook biedt acryl een goede bescherming tegen uv-straling.

Als vuistregel kun je hanteren: Bij een breder zonnescherm kiezen voor polyester. Hierdoor blijft het scherm beter in vorm en zal het niet zo snel door gaan hangen.

Voor intensief gebruik van de markiezen kun je beter kiezen voor acryl. Bij dit materiaal blijft de kleur langer behouden.

Verschillen markies en uitvalscherm

Een ander veelgebruikte vorm van zonwering is het uitvalscherm. Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen beide zonweringen?

 • Een markies is over het algemeen groter en boller. Een uitvalscherm is rechter en compacter.
 • Een uitvalscherm biedt geen vrije doorloop en ook kunnen er geen ramen onder geopend worden. Bij een markies is dit wel mogelijk als je kiest voor een klapmodel of een petmodel.
 • Markiezen zijn over het algemeen fraaier om te zien en geven een gevoel van nostalgie.
 • Markiezen zijn wel flink duurder dan uitvalschermen.

Markiezen aanschaffen? Vraag meerdere offertes op

Heb je besloten dat je jouw woning wilt voorzien van markiezen dan is het verstandig om je goed te laten informeren over de vele mogelijkheden op het gebied van materialen en bedieningsmogelijkheden.

Daarnaast is het ook raadzaam om bij verschillende zonweringspecialisten in je buurt een offerte op te vragen. Zo kun je een goede prijsvergelijking maken en kun je waarschijnlijk nog wat besparen op de aanschafkosten.

Vraag zonwering offertes aan
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd