Zonwering

Zonwering voor de Lichtstraat

Een lichtstraat zorgt voor extra daglicht in woon- of werkruimte. Maar helaas heeft dit ook een nadeel. Wordt het warm of zelfs heet in huis tijdens de warme periodes? Zonwering biedt uitkomst.

Hieronder lees je meer over de verschillende soorten binnen- en buitenzonwering voor de lichtstraat.

Soorten lichtstraten

Een lichtstraat is een (langwerpige) glazen dakconstructie die vrijwel altijd op een plat dak wordt geplaatst. Lichtstraten bestaan uit een framewerk met daarin meerdere ramen op een rij.

Dankzij deze ramen komt er veel daglicht naar binnen.

Er zijn verschillende soorten lichtstraten met elk hun eigen, unieke eigenschappen:

Vlakke lichtstraat: Groot glasoppervlak, relatief laag in hoogte.

Zadeldak: Beperkte hoogte, brengt een grote hoeveelheid licht binnen.

Piramidedak: Veel lichtinval op elk moment, mooi effect in kleinere ruimtes.

Lessenaarsdak: Vierkant of rechthoekig, onderhoudsvriendelijk.

Schilddak: Natuurlijke lichtinval, relatief laag in hoogte.

Open en gesloten lichtstraten

Veel mensen kiezen voor een gesloten model lichtstraat. Varianten die open kunnen zijn iets duurder, maar tegelijkertijd ook erg handig.

Naast daglicht zorgen deze namelijk ook voor frisse lucht. Ideaal voor ruimtes waarin goede ventilatie noodzakelijk is, zoals een keuken.

Elektrische bediening: het meest praktisch

Aangezien dakramen vaak hoog en daardoor niet zo goed bereikbaar zijn, is elektrisch bedienbare zonwering het meest praktisch.

Je kunt kiezen voor een vaste elektrische schakelaar aan de muur of een elektrische afstandsbediening. Er zijn ook zonweringsystemen die je kunt bedienen met WiFi / app.

Sensoren

Wil je niet meer over de zonwering hoeven nadenken? Kies dan voor een systeem met sensor. Als de zon begint te schijnen schuift de zonwering automatisch open.

Zo houdt de zonwering je huis koeler zonder dat je thuis bent.

Buitenzonwering

Als je graag een koeler huis wilt in de zomer, kies dan voor buitenzonwering.

Dit type zonwering houdt de warmte in de zomer buiten, waardoor de temperatuur in huis een stuk aangenamer wordt. Heb je een airco of ben je van plan om een airco aan te schaffen? buitenzonwering zorgt voor een beter rendement op je airco energieverbruik.

Ook zorgt buitenzonwering tijdens de koude periodes voor minder warmteverlies.

Rolluik voor een lichtstraat

Om je lichtstraat zowel te isoleren als te beschermen, zijn rolluiken een geschikte optie. Dit type buitenzonwering kan gebruikt worden voor alle oppervlaktes en is dan ook geschikt voor alle soorten lichtstraten.

Voordelen

Hieronder enkele redenen waarom je voor rolluiken moet kiezen bij lichtstraten.

Perfect voor zomer én winter: Rolluiken houden in de zomer de warmte buiten en in de winter juist binnenshuis. Hierdoor ontstaat er een aangenaam en gezond binnenklimaat, ongeacht het seizoen.

Bescherming: Een rolluik biedt uitstekende bescherming van je glazen dak, tegen warmte, kou, licht en geluiden. Ook ongewenste inkijk wordt daardoor tegengegaan.

Besparen op energiekosten: Doordat rolluiken ‘s winters de warmte binnenhouden, bespaar je flink op stookkosten.

Buitenscreens voor een lichtstraat

Een andere optie is om screens aan de buitenkant van de lichtstraat te laten monteren. Screens bestaan uit een acryl- of polyesterdoek en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen.

Voordelen

Mate van lichtdoorlaatbaarheid zelf bepalen: Wil je een verduisterend screen, of liever eentje die licht doorlaat? De hoeveelheid licht die het screen doorlaat is volledig aan te passen aan je wensen.

Warmtewerend: Screens houden de warmte van de zon buiten, terwijl ze tegelijkertijd wel licht doorlaten.

Insectenwerend: Als je buitenscreen gesloten is, houd je er insecten mee buiten de deur.

Folie of coating voor het glas

Om warmte en kou van buitenaf extra goed te weren, is het mogelijk om een coating of folie op het glas aan te brengen.

Zonwerende coating is vooral geschikt voor lichtstraten met een ruw oppervlak. Om zonwerende folie aan te brengen, dient het oppervlak vlak te zijn.

Voordelen

Warmte- en uv-werend: Coating reflecteert infrarood- en uv-straling. Daarnaast zorgt het voor minder fel binnenkomend zonlicht.

Geen invloed op de hoeveelheid licht: Hoewel folie de felheid van de zon wegneemt, heeft dit type zonwering verder geen invloed op de hoeveelheid licht die binnenkomt.

Binnenzonwering bij een lichtstraat

Ook binnenzonwering behoort tot de opties om een ruimte te beschermen tegen warmte en fel zonlicht.

Plisségordijnen voor de lichtstraat

Plisségordijnen zijn een veelgebruikte soort binnenzonwering voor lichtstraten.

Er zijn verschillende soorten plisségordijnen verkrijgbaar, waaronder koepel plisségordijnen en honingraat plisségordijnen.

Voordelen

Warmtewerend: Met plisségordijnen houd je de warmte goed tegen.

Makkelijk te monteren en te bedienen: Plisségordijnen zijn zowel eenvoudig te monteren als te bedienen. Deze zonwering bedien je met handgreepbediening of elektrisch.

Voordelen van honingraat plisségordijnen

Optimale isolatie: Honingraat plisségordijnen bieden uitstekende isolerende en verduisterende eigenschappen. Door de dubbele laag stof weert deze zonwering de warmte nóg beter.

Lichtinval zelf reguleren: De zonwering kan gemakkelijk vastgezet worden in elke gewenste positie. Zo bepaal je zelf de hoeveelheid licht.

Binnenscreens

Naast buitenscreens, zijn er ook binnenscreens voor een lichtstraat te koop. Deze bestaan uit een zonwerende doek, die zowel horizontaal als verticaal uitgeschoven kan worden.

Voordelen van binnenscreens

Uv-bestendig: Binnenscreens voor een lichtstraat zijn UV-bestendig. Hierdoor verkleuren ze niet snel.

Geschikt voor alle formaten lichtstraat: Zonwerende binnenscreens zijn geschikt voor kleine ramen, maar ook voor grotere, brede lichtstraatramen.

Vraag offertes aan bij zonweringspecialisten

Wil je zonwering voor een lichtstraat kopen, om zo te genieten van een koeler huis? Vraag offertes op bij verschillende zonweringspecialisten.

Het loont om meerdere offertes met elkaar te vergelijken. Zo vind je de zonweringspecialist die bij je past.

Vraag zonwering offertes aan
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd