Energiezuinige Airco

Airconditioning is een uitkomst gedurende de warme periodes in het jaar. Zo houd je het lekker koel in huis voor meer woongenot.

Uiteraard kies je voor een toestel dat niet teveel energie verbruikt. Je zit tenslotte niet te wachten op een hoog oplopende energierekening.

In deze gids lees je onder meer…

  • waar je op moet letten wanneer je een energiezuinige airco wilt aanschaffen
  • en wat je verder kunt doen om het apparaat op een zuinige manier in te zetten.
Vergelijk airco offertes
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is een energiezuinige airco?

Een airco is een systeem dat de lucht in huis koelt en de warme lucht afvoert. Hiervoor gebruikt het apparaat best veel stroom, het verbruik kan oplopen tot enkele honderden kWh per jaar. Wil je een energiezuinige airco aanschaffen, houd dan in ieder geval rekening met het volgende:

  • De nieuwste modellen airco´s zijn al veel zuiniger dan hun voorgangers.
  • Daarnaast is het zo dat een mobiele airco veel meer stroom verbruikt dan een split airco.
  • Let op het energielabel, zo weet je in welke klasse een airco valt wanneer het gaat om het verbruik.

Energielabel bij energiezuinige airco

Het is wettelijk verplicht elk aircosysteem te voorzien van een energielabel. Dit energielabel geeft aan hoe energiezuinig het betreffende apparaat is. Met behulp van het energielabel kun je de verschillende apparaten dus goed met elkaar vergelijken op basis van energiezuinigheid.

Wat staat er allemaal op een energielabel van een airco?

De volgende informatie vind je terug op het energielabel van een airco:

  • Met de letters A tot en met G en met kleuren (donkergroen tot en met rood) wordt het energieverbruik van de apparaten aangegeven. Airconditioners met energielabel A+++ zijn het meest efficiënt. Dit houdt in dat ze een relatief laag energieverbruik hebben ten opzichte van hun koelcapaciteit.
  • Naast de letter en de kleur vind je nog meer informatie op het energielabel, zoals het energiegebruik (per jaar of per uur), de energie-efficiëntie en de mate van geluid die het aircosysteem maakt.

Wil je een energiezuinige airco, kies dan in ieder geval voor label A (donkergroen), bij voorkeur A++ of A+++.

Voorbeeld energielabel bij airco

Interesse in een zuinig airco? Vraag hier gratis offertes aan bij airconditioning specialisten.

Waarom naar SCOP, COP en EER van een airco kijken?

Ieder aircosysteem is ook nog voorzien van een aantal andere waarden: de (S)COP-waarde en de (S)EER-waarde.

COP-waarde

COP staat voor: Coëfficiënt Of Performance maar het wordt ook wel prestatie coëfficiënt genoemd.

Met deze COP-waarde wordt het rendement van airco’s (maar ook dat van warmtepompen) aangeduid en geeft aan hoe zuinig het apparaat is in het produceren van warmte. Zo kun je zien hoeveel thermische energie je terugkrijgt voor elke kW elektriciteit die de airco verbruikt.

Ook voor COP geldt: hoe hoger de waarde, hoe beter het rendement en dus hoe zuiniger je airco is.

Het verschil tussen de SCOP-waarde en de COP-waarde is dat de SCOP-waarde berekend wordt over een geheel jaar terwijl de COP-waarde een momentopname is.

SCOP-waarde

SCOP is de Engelse afkorting voor: Seasonal Coëfficiënt of Performance. Het is het gemiddelde rendement over een heel jaar, waarbij dus alle seizoenen zijn meegenomen.

Ook bij de SCOP geldt: hoe hoger de SCOP-waarde hoe zuiniger het apparaat.

SEER-waarde

Verder is er nog de SEER-waarde: Seasonal Energy Efficiency Ratio. Deze SEER-waarde is een aanduiding voor hoe efficiënt een airco kan koelen.

Hierbij wordt de verhouding aangegeven tussen de hoeveelheid koelcapaciteit die de airco levert en de hoeveelheid elektriciteit die de airco daarvoor gebruikt. Heeft een airco een hoge SEER-waarde dan is deze zuiniger in het gebruik.

Omdat een airco als hoofdfunctie koelen heeft (en daarnaast eventueel kan zorgen voor de verwarming) is deze SEER-waarde dus zeker belangrijk om naar te kijken.

Kies een airco met een gunstige COP/SCOP/EER waarde. Laat je adviseren. Vraag hier gratis offertes aan bij airconditioning specialisten.

Waarom een airco kiezen dat bij je situatie past?

Het kiezen van het juiste vermogen van je airco is ook heel bepalend voor de mate van energieverbruik. Kies je namelijk voor een airco die teveel of juist te weinig vermogen heeft voor het koelen van jouw woning dan heeft dit een nadelig effect op je energieverbruik:

  • Heb je een airco in huis met een te laag vermogen dan zal het apparaat continu op zijn maximale capaciteit moeten werken om de juiste temperatuur in je huis te bereiken en vast te houden. De airco draait in dit geval steeds op een hoog toerental en dat brengt een hoog energieverbruik met zich mee. Doordat de airco steeds op dit hoge toerental moet werken wordt de levensduur ook verkort. Een hogere toerental zorgt ook voor minder stille airco.
  • Kies je voor een aircosysteem dat een hoger vermogen heeft dan nodig, dan betekent dit dat de hogere capaciteit vraagt om een hoger energieverbruik. En dat is zonde, want deze extra capaciteit heb je niet nodig.

Let er dus op dat je kiest voor een airco met het juiste vermogen voor jouw woning. Zo bespaar je op de energiekosten, heb je een airco die optimaal werkt en heb je ook nog eens langer plezier van je apparaat.

Airco met het juiste vermogen

Mobiele airco of split airco?

Ook de soort airco die je aanschaft is bepalend voor het energieverbruik. Zo zijn er vaste aircosystemen en mobiele airco’s.

Verschil in stroomverbruik split airco en mobiele airco

Een vaste single split airco verbruikt minder stroom per uur dan een mobiele airco.

  • Omdat een mobiele airco de warme lucht met een slang naar buiten leidt, komt hiermee ook altijd weer wat warme lucht naar binnen.
  • Ook koelt een split airco veel efficiënter dan een mobiele airco waardoor het verbruik van een split airco lager is. Omdat een multi-split airco in meerdere kamers koelt, verbruikt deze logischerwijs wel meer stroom dan een single split airco die slechts één ruimte van koeling voorziet.

Wat verbruikt een airco?

Het verbruik van een airco varieert dus per systeem.

  • Het gemiddelde verbruik van een vaste airco waarmee je één kamer kunt koelen (single split) is 0,75 kWh stroom per uur. Stel dat je de airco 16 uur per dag gebruikt, dan zit je op een stroomverbruik van 12 kWh per dag. Voor een hele zomer kan het verbruik oplopen tot 1.080 kWh.
  • Het gemiddelde verbruik van een mobiele airco bedraagt 1 kWh stroom per uur, bij 16 uur per dag kom je dan uit op 16 kWh. Uitgaande van een hele zomer kom je uit op een totaal verbruik van 1.440 kWh.
  • Een multi-split airco heeft een gemiddeld stroomverbruik van 1,65 kWh per uur, bij 16 uur per dag is het verbruik dan 26,4 kWh. Het totale stroomverbruik van deze airco bedraagt voor een hele zomer gemiddeld 2.376 kWh.

Door het gemiddelde verbruik te vermenigvuldigen met de actuele energieprijzen per kWh kun je berekenen wat je betaalt voor dit stroomverbruik.

Toch interesse in een mobiele airco?

Alhoewel de split airco energiezuiniger is, zijn er ook mobiele airco’s die relatief zuiniger zijn dan de gemiddelde mobiele koeler.

Hieronder de meest energiezuinige mobiele airco’s:

Hoe gebruik je een airco op een zuinige manier?

Heb je eenmaal een energiezuinige airco aangeschaft, dan kun je bij het gebruik ervan ook rekening houden met een aantal zaken, zodat je energieverbruik zo laag mogelijk blijft.

Houd je huis zo koel mogelijk: Door op warme dagen ‘s morgens gelijk de zonwering naar beneden te doen en de gordijnen dicht te houden komt de warmte minder snel binnen.

Hoe koeler je huis is, hoe minder de airco hoeft te werken en hoe minder energie je hieraan kwijt bent.

Houd ramen en deuren dicht: Wanneer de temperaturen oplopen sluit dan je ramen en deuren. Zo blijft de warmte langer buiten. Blijf wel je huis goed ventileren bijvoorbeeld door middel van ventilatieroosters.

Zet ‘s avonds en/of in de vroege ochtend de ramen open: Wanneer het op deze momenten buiten is afgekoeld, is dit een goed moment om de ramen tegen elkaar open te zetten zodat er flink wat frisse lucht naar binnen komt.

Zorg voor een goed geïsoleerd huis: Is je huis goed geïsoleerd en beschik je over isolerend glas dan houdt dit de warmte beter tegen.

Compenseer je stroomverbruik met zonnepanelen: Door je eigen stroom op te wekken gaan je energiekosten omlaag.

Lees hier meer over het gebruik van zonnepanelen energie voor je airco. Hier kom je meer te weten over verschillende soorten zonnepanelen.

Offertes aanvragen bij airco specialisten

Wil je ook graag het comfort ervaren van een aangenaam koel huis door het plaatsen van een airco?

Vraag hieronder bij meerdere airco specialisten offertes aan. Gratis+vrijblijvend. Door een goede prijsvergelijking kun je besparen op de aankoop.

Vergelijkbare berichten