Zonwering

Zonwering op het Balkon

In de zomer doe je natuurlijk niets liever dan genieten van de warmte die deze maanden met zich meebrengt. En waar kun je dit nou beter doen dan op je eigen balkon?

Maar In de zomer kan het op plekken waar weinig wind staat al snel te heet worden, met als gevolg dat je snel verbrandt. Zonwering voor je balkon biedt in zo’n geval dé ideale oplossing.

Vraag zonwering offertes aan
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd

Binnen en buitenzonwering voor het balkon?

Buitenzonwering zijn systemen die de zon vanaf buitenaf tegenhouden. Deze zonwering wordt aan de buitenkant van de woning gemonteerd. Je kunt buitenzonwering grofweg in twee groepen categoriseren.

  1. Buitenzonwering die zorgt voor een koel huis.
  2. Buitenzonwering die zorgt voor een schaduwrijk balkon.

De buitenzonwering die zorgt voor een koele woning wordt rechtstreeks voor het raam gemonteerd. Deze zonwering houdt warmte buiten, maar zorgt niet voor een schaduwrijk balkon.

Voorbeelden van dit soort zonwering zijn: screens, rolluiken, buitenjaloezieën en shutters. Je kunt je huis ook koel houden met binnenzonwering zoals: plisségordijnen, rolgordijnen en binnenjaloezieën.

Als je niet zo zeer op zoek bent naar zonwering die je huis koel houdt, maar naar zonwering die ervoor zorgt dat je meer schaduw hebt op je balkon, kun je denken aan: knikarmschermen en zonnezeilen.

Toestemming van het Vve voor buitenzonwering

Als je verlangt naar zonwering op je balkon is dit zeker mogelijk, maar je moet wel rekening houden met bepaalde zaken.

Ben je lid van een VvE (vereniging van eigenaren)?

Als je zonwering wilt plaatsen op het balkon van je appartement, dan zul je aan een aantal regels moeten houden.

Zonwering mag niet zomaar geplaatst worden. Hier heb je eerste toesteming van het ‘Vve’ (vereniging van eigenaren) voor nodig. Het is belangrijk dat je die toestemming ook daadwerkelijk aanvraagt en niet eigenwijs je zonwering gaat monteren zonder toestemming.

De kans is dan groot dat je het binnen de kortste keren weer mag demonteren.

Extra windvast

De belangrijkste eigenschap van zonwering is natuurlijk het tegenhouden van zonnestralen, maar het zorgt ook voor beschutting tegen eventuele wind. Dan is het natuurlijk belangrijk om te weten wat je zonwering aankan. Je wilt natuurlijk niet dat je zonwering gaat scheuren of los komt te hangen.

Zorg er dus voor dat je zonwering aanschaft die windvast is. Je kunt dit vaak checken in de productomschrijving, of je kunt natuurlijk contact opnemen met de desbetreffende winkel en vragen om advies.

Beste zonwering tegen regen?

Naast harde windstoten moet je zonwering natuurlijk ook een goede regenbui kunnen verdragen. Als je kiest voor knikarmschermen, uitvalschermen of markiezen, dan zijn acryldoeken het beste bestand tegen water en vuil.

Acryldoeken zijn waterafstotend en eenvoudig te onderhouden.

Als je specifiek voor screens gaat, kies dan voor een sergé doek. Deze doeken komen uitsluitend voor bij screens en bestaan uit glasvezeldraden en polyestergarens, waardoor het doek een open structuur heeft.

Vergelijk vrijblijvend zonwering specialisten
100% Vrijblijvend - Vergelijk eenvoudig en snel meerdere specialisten

Zonwering voor het balkon

Als je buitenzonwering voor je balkon aan wilt schaffen, dan zijn er redelijk wat opties waaruit je kunt kiezen:

Uitvalschermen

Uitvalschermen zijn uiterst geschikt voor het balkon. Ze houden de warmte goed buiten, zorgen voor een schaduwrijk balkon en zijn zeer windvast zonder het zicht naar buiten te belemmeren.

Materiaal: Uitvalschermen worden meestal gemaakt van blank aluminium. Dit is een zeer sterk materiaal dat niet zomaar kapot zal gaan door hard windstoten.

Knikarmschermen

Knikarmschermen hebben een rol aan de bovenkant waar het doek omheen is gewikkeld. Knikarmschermen zijn perfect voor balkons waar niet te veel wind staat.

Vrije doorloop: Knikarmschermen openen zich horizontaal waardoor het mogelijk is onder het doek te zitten. Ook ramen en deuren kunnen gewoon geopend worden.

Markiezen

Je kunt ook kiezen voor markiezen. Deze zonwering is aan de zijkant gesloten waardoor het niet uitmaakt van welke kant de zon op het balkon schijnt.

Klapmodel Markiezen: Als je markiezen gaat monteren op je balkon kies dan voor het klapmodel. Hier kun je gemakkelijk onderdoor lopen en onder zitten.

Levensduur: Over de levensduur hoef je je bij deze zonwering ook geen zorgen te maken. Markiezen zijn windvast, uv-lichtbestendig en kunnen prima tegen vocht en schimmels.

Screens

Een erg populair product als het gaat om zonwering zijn screens. Screens zijn schermen die strak langs het raam naar beneden en boven bewegen.

Screens met ritssluiting: Windvaste screens ook wel zip-screens genoemd, zijn ideaal voor het balkon omdat ze beschikken over een ritssluiting waarmee het doek wordt vastgemaakt aan de geleider. Hierdoor zijn deze screens ontzettend windvast.

Rolluiken

Rolluiken werken eigenlijk ongeveer als screens en worden ook tegen het raam bevestigd.

Verduisterend: Het grote verschil is echter dat rolluiken dicht zijn en dus geen licht door laten. Door deze verduisterende eigenschap houden ze warmte ontzettend goed buiten en hebben ze een uitstekende isolerende functie.

Materialen: Rolluiken zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende materialen, maar de meest gebruikte zijn: kunststof, aluminium en staal. Deze materialen zorgen er niet alleen voor dat rolluiken ontzettend windvast zijn, maar ze zijn ook inbraakwerend.

Klem zonnescherm

Een klem zonnescherm is dé ideale oplossing voor balkons waar geen vaste zonwering op gemonteerd mag worden.

Monteren: Deze zonneschermen worden tussen de vloer en het plafond van het balkon gespannen en kunnen gemakkelijk zelf gemonteerd en gedemonteerd worden.

Het is echter niet de meest ideale zonwering als je balkon veel wind vangt.

Buitenshutters

Shutters zijn luiken met verstelbare lamellen. Dankzij deze lamellen kun je de lichtinval op je balkon gemakkelijk zelf bepalen. Shutters kun je in verschillende materialen vinden zoals hout en aluminium.

Binnen of buiten monteren: Shutters kunnen zowel binnen als buiten gemonteerd worden. Als je de shutters buiten gaat monteren is het belangrijk dat je kiest voor een sterk materiaal zoals aluminium, en niet kiest voor houten shutters. Deze zullen sneller slijten en makkelijker kapotgaan.

Vraag offertes aan bij zonweringspecialisten

Heb jij thuis nou een balkon en wordt het daar snel te heet in de zomer? Dan bieden deze verschillende soorten zonwering zeker een uitkomst voor jou.

We raden je aan om bij verschillende zonweringspecialisten een offerte op te vragen. Op die manier kun je een goede prijsvergelijking maken en vervolgens je keuze maken.

Vraag zonwering offertes aan
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd